Cholina jest ważnym składnikiem odżywczym dla kobiet w ciąży, ponieważ odgrywa znaczącą rolę w rozwoju płodu. Zalecane dzienne spożycie choliny dla kobiet w ciąży wynosi 450 mg, a dla kobiet karmiących piersią – 550 mg. Stężenie choliny w osoczu kobiety w ciąży jest dużo większe niż u kobiet nieciężarnych, a u płodu i noworodka stężenia te są ok. sześciokrotnie wyższe.Niedobór choliny może prowadzić do objawów takich jak:
- obniżenie sprawności umysłowej, pamięci i koncentracji
- większe narażenie na niekorzystne działanie czynników stresogennych
- rozdrażnienie, ból głowy, szum w uszach
- zaburzenia rytmu serca oraz układu krążenia
- stłuszczenie wątroby
Pomimo że cholina jest produkowana endogennie przez organizm, ilość ta jest zazwyczaj niewystarczająca, dlatego warto uzupełnić zapotrzebowanie przez odpowiednio zbilansowaną dietę lub suplementację.